Joben Revelion 2015

Afis Joben Revelion

Afis Joben RevelionJoben Revelion 2015

    La cumpăna dintre ani, ne-am gândit să organizăm o petrecere tematică care să rememoreze grandoarea balurilor aristocrate de odinioară. Odată cu venirea comuniştilor şi plecarea saşilor de acum 70 de ani, şirul neîntrerupt, încă din secolul al XVIII-lea al acestor evenimente şi-a găsit sfârşitul. Astăzi ne întrebăm: cum erau acele baluri? Cum petreceau acei nobili?

      Propaganda comunistă a stigmatizat aceste manifestări, afirmând că era o adunătură de beţivi, adulteri, pătimaşi, gurmanzi şi mincinoşi. Însă nu era aşa, au existat astfel de persoane, căci oamenii sunt cum sunt, dar a generaliza, a eticheta secole de baluri cu atribute peiorative nu este conform cu realitatea. Căci aceste baluri erau în primul rând expresia bunei cuviinţe, a eleganţei, a nobleţei, a visurilor, a seriozităţii, a cuvântului dat. La aceste baluri s-a născut cuvântul gentilom, însemnând un întreg cod etic care este baza bunului simţ şi a educaţiei din zilele noastre.

The “Bethlen” Castle from Arcalia

The “Bethlen” Castle from Arcalia

Astăzi foarte puţine baluri tematice aristocrate au loc. De aceea, ne-am gândit să înviem tradiţia lor la Bistriţa. Şi unde puteam face mai bine acest lucru, decât în incinta celui mai impresionant castel al judeţului: castelul Bethlen de la Arcalia, azi Centrul Regional de Francofonie al Universităţii Babeş-Bolyai.

      Aici, participanţii sunt aşteptaţi cu pânie, sare şi ţuică; apoi sunt invitaţi să-şi facă intrarea cu trăsura prin grădina castelului până la treptele acestuia. Odată ce păşesc pe covorul roşu care duce la vestibul, şampania şi muzica clasică le transmite bun venitul invitaţilor de gală. De aici, paşii le sunt călăuziţi spre cele două săli de bal: salonul pentru cină şi sala de dans.

      Salonul de cină va fi înveşmântat în stilul secolului XIX, cu sfeşnice şi lumânări, veselă, tacâmuri, etc. Cina de Revelion va fi servită sub forma unui bufet liber cu gastronomie naţională, iar băuturile selecte, în special şampanie vor încânta gustul participanţilor.

      Sala de dans va recrea atmosfera valsurilor demult uitate, astfel, pe margini vor fi scaune, iar cu ajutorul videoproiectorului imagini celebre ale balurilor de odinioară se vor putea viziona.

Golden Krone carriage

Golden Krone carriage

Nu mai lipseşte decât un ingredient pentru ca evenimentul să fie o reuşită: voia bună a participanţilor. Iar dacă plictiseala apare, jocurile de salon din vestibul, recitalele de anul nou ale posibililor urători şi cu siguranţă discuţiile, dansul clasic şi contemporan, etc. o vor alunga.

      Cei care doresc să-i mulţumească lui Dumnezeu pentru binefacerile din anul care a trecut şi să-i ceară sănătate şi prosperitate în anul care urmează sunt aşteptaţi la biserica din sat, chiar la intrarea în castel.

      La cumpăna dintre ani, plini de speranţe şi vise vom închina cu toţii un pahar de şampanie, vom mânca câteva boabe de struguri precum spaniolii şi apoi ne vom îndulci cu o felie de tort. După care, voia bună şi bucuria întâlnirii dintre prieteni va continua până când fiecare invitat se va retrage la casa sa.

      Pentru ca atmosfera evenimentului să fie cât mai autentică, participanţii la Joben Revelion 2015 sunt rugaţi să poarte vestimentaţie de gală: rochii de bal pentru dame şi costum cu papion şi joben pentru domni.

      Nu mai rămâne decât un singur lucru de zis şi făcut: să participăm cu bucurie!

Livingstone

Livingstone


Scrisoare Joben Revelion

Afis Joben Revelion (1)

Revelion Familiar

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>